Sadržaj

Osteoartritis: Ključni nutrijenti za održavanje zdravlja zglobova

Osteoartritis je jedan od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova koje pogađa milione ljudi širom svijeta. U razvijenim zemljama degenerativna oboljenja zglobova su na prvom mjestu među uzrocima odsustvovanja sa posla, što govori o njihovom epidemiološkom značaju.

Simptomi osteoartritisa

Glavna manifestacija ovog oboljenja je bol zbog čega se posljedično javljaju i skraćeni pokreti zglobova, nerijetko i otežano kretanje, a sve to zajedno rezultira smanjenjem kvaliteta života. Za mnoge pacijente, svakodnevna borba sa ovim oboljenjem može biti veoma izazova, ali adekvatnom terapijom, kao pravilnim pristupom ishrani i uz podršku dodataka ishrani, moguće je olakšati simptome bolesti i poboljšati kvalitet života.

Ovo oboljenje se javlja pretežno kod starijih osoba, ali sve češće i se dešava i kod mladih. Artritične promjene rendgenološki su otkrivene kod 80% ispitanika starijih od 55 godina iako nisu svi imali znakove oboljenja. Profesionalni sportisti su u većem riziku od razvoja oštećenja zglobova kuka i koljena, od ljudi koji vježbaju rekreativno ili se ne bave sportom, i kod ove populacije je jako važna adekvatna prevencija, pa čak i primjena suplemenata – hondroprotektora.

Kako liječiti osteoartritis?

Liječenje osteoartritisa sastoji se od opštih mjera, primjene lijekova, fizijatrijskog i hirurškog liječenja. Cilj terapije je usporiti proces razgradnje hrskavice, smanjiti bol, olakšati pokret i poboljšati kvalitet život. Od lijekova u terapiji se najčešće koriste antinflamatori, a u novije vrijeme sve češće i hondroprotektori i antioksidansi. Prednost hondroprotektora i antioksidanasa u odnosu na antiinflamatorne lijekove:

  • Hondroprotektori su komponente hrskavice i pored antiinflamatornog dejstva (smanjenje upale i bola), mogu sačuvati i usporiti degradaciju hrskavice
  • Antioksidanti – neutrališu slobodne radikale (pojačana produkcija kod upalnih procesa)
  • Antiinflamatorni lijekovi – nemaju uticaj na hrskavicu, samo smanjuju bol i upalni proces u zglobu

Važni nutrijenti za odražavanje zdravlja zglobova

Vitamin D: Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan s većim rizikom od razvoja osteoartritisa. Također vitamin D povećava iskoristljivost i kalcijuma iz hrane, kao i njegovu ugradnju u kosti. Redovna, ali ograničena izloženost sunčevim zracima kao i unos namirnica bogatih vitaminom D, poput lososa i jaja, mogu pomoći u održavanju zdravlja zglobova.

Antioksidansi – poput vitamina C i  E: Antioksidativna svojstva vitamina C i E mogu pomoći u zaštiti hrskavice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, ali i ublažiti znakove upale. Vitamin C je također i važan za sintezu kolagena, koji igra važnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Najbolji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gdje ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Namirnice bogate vitaminom E su: sjemenke suncokreta, bademi, ulje lješnjaka, suncokretovo ulje, bademovo ulje, lješnjak, guščije meso, kikiriki, losos, avokado, brazilski orah, mango, kivi.

Minerali (cink, selen) – značajne su komponente enzima koji učestvuju u zašiti od slobodnih radikala, čime mogu smanjiti dalje oštećenje hrskavice po uticajem slobodnih radikala i smanjiti znakove upalnog procesa. Riba i morski plodovi: tuna, sardine, ostrige, školjke, škampi, losos, rakovi, kao i nemasno meso – piletina, pa i brazilski orah su dobar izvor selena. Najbolji izvori cinka su: grah, meso, orašasti plodovi, riba, kao i morski plodovi, integralne žitarice, pa i mliječni proizvodi.

Omega – 3 masne kiseline: Mnoge studije govore u prilog tome da nezasićene masne kiseline mogu biti dobra pomoć u smanjenju bola kod osteoartroze. Omega – 3 masne kiseline ispoljavaju brz antiinflamatorni efekat (smanjuju bol i upalu), a pored toga sprječavaju i razgradnju kolagenih vlakana zbog čega ih treba koristiti i u prevenciji, kod populacije sa povećanom sklonosti ka razvoju osteoartritisa, ali i u terapiji već dijagnostifikovanog oboljenja. Uobičajeni izvori omega – 3 masnih kiselina su riblje ulje i neka biljna ulja, kao što su ulja lana i algi.

Glukozamin: Glukozamin je prirodno prisutan u tijelu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja hrskavice. Poboljšava metabolizam hrskavice, čime stabilizuje njegovu strukturu, ali i može smanjiti bol i upalu, kao i poboljšati pokretljivost zglobova, kako su pokazale i studije. Dobri izvori glukozamina su špinat i peršun, zeleno lisnato povrće, kao i životinjske kosti i hrskavica.

Hondroitin sulfat: Pomaže u očuvanju stabilne strukture hrskavice i smanjenju bol i upalu u zglobovima. Kombinacija glukozamina i hondroitin sulfata često se koristi za podršku zdravlju zglobova i kroz studije je pokazano da njihova kombinacija ima veći potencijal u smanjenju bola nego pojedinačna primjena.

Kolagen: Kolagen je jedna od komponenti koja ulazi u sastav tečnosti koja ispunjava zglob i služi kao amortizer. Postoji veliki broj studija koji pokazuju njegovu efikasnost kod upale zglobova, zbog čega se i preporučuje njegova primjena. Piletina, riba i školjke i bjelance su dobri prirodni izvori kolagena.

Hijaluronska kiselina: Ona je bitna komponenta tečnosti koja ispunjava zglob i odgovorna je za njenu gustinu, čime se postiže bolja amortizacija i smanjuje trenje zglobnih površina. Zbog toga se često koristi i u oblicima koji se direktno ubrizgavaju u zglob. Oralnom primjenom, također se može postići pozitivan efekat koji se ogleda u smanjenju bola u zglobu, ako se na vrijeme počne sa primjenom. Prednost oralne primjene je u tome što pokriva sve zglobove, a ne samo jedan zglob gdje bi hijaluronska kiselina bila ubrizgana.

Osteoartritis je jedno izazovno stanje za svakog pojedinca sa ovim oboljenjem. Zbog toga je bitna prevencija i odlaganje pojave degenerativnih oštećenja zglobova pravilnom ishranom kao i dodacima ishrani koji sadrže dobro izbalansirane komponente značajne za očuvanje zdravlja zglobova. Prevenciju je posebno važno sprovoditi kod populacije sa povećanim rizikom za oboljenja, poput gojaznih osoba, profesionalnih sportista i onih koji se bave teškim fizičkim radom kao i u populaciji starijoj od 40 godina.

U terapiji osteoartritisa svakako pored klasične terapije, važnu ulogu igraju i promjena stila života, ali i pravilna ishrana kao i dodaci ishrani koji sadrže hondroprotektore (glukozamin, hondroitin, kolagen i hijaluronsku kiselinu), omega – 3 masne kiseline kao i vitamine (antioksidanse) i minerale, koji mogu biti ključni za održavanje zdravlja zglobova i olakšanje simptoma. Pravilna terapija i primjena adekvatne suplementacije može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju pokretljivosti zglobova i osiguranju boljeg kvaliteta života za osobe koje se bore sa osteoartritisom.

Slični članci

Ozljeda ramena stvara probleme čak i iskusnim ljekarima. Stoga dijagnoza zahtijeva pažljiv pregled. ... >
Razgovarali smo sa dr. Anom Todorović, specijalistom ortopedske hirurgije i traumatologije, zašto se javlja osteoartritis i tendinitis. ... >
Osteoporoza uzrokuje smanjenje koštane mase i poremećaj mikroarhitekture kostiju, zbog čega kosti postaju podložne prijelomima. ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vijesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Koje hranjive tvari jačaju zglobove?

Kosti i zglobovi

Koje hranljive materije su potrebne tvojim tetivama? Što možete doprinjeti prehranom?