Sadržaj

Upalne bolesti crijeva: Simptomi, prehrana i suplementi

Na mnoge stvari u životu reagujemo našim stomakom. Naše emocije, poput straha, ali i svakodnevi stres i pritisak koji trpimo, može uticati na rad crijeva, izazvati nadutost ali prouzrokovati ubrzano pražnjenje crijeva i dijareju. Nadutost je bezazlena ako nastaje poslije uzimanja hrane koja pomaže varenje, međutim nadimanje je češće posljedica loše probave.

Najčešći razlog poremećene probave je narušena ravnoteža crijevne flore. Uzroci za ovo mogu biti različiti, poput neadekvatne ishrane, dugotrajne medikamentozne terapije, kao i primjene antibiotske terapije. Uslijed narušene ravnoteže crijevne flore smanjuje se funkcija crijeva, kao i iskoristljivost unijete hrane, što dovodi do vrenja, truljenja i stvaranje gasova u crijevima, koje je nekada praćeno i jakim grčevima u stomaku. Sve ovo dugoročno gledano može biti i uzrok nestabilnog imunološkog sistema, što za posljedicu može imati razvoj učestalih bakterijskih i virusnih infekcija, ali i može izgraditi temelje za razvoj različitih hroničnih oboljenja.

U Bosni i Hercegovini oko 10.000 osoba boluje od upalnih bolesti crijeva, koje čine Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ovo su autoimune bolesti, koje ukoliko se ne otkriju na vrijeme, mogu da postanu životno ugrožavajuće. Zbog toga je veoma važan rani skrining i redovne kontrole kod ljekara, posebno u slučaju učestalih pojava nadutosti, grčeva u stomaku i dijareje, kao i u slučaju pojave krvavih stolica. Kronova bolest se najčešće javlja između 15. i 35. godine. Kronova bolest može da zahvati kompletnu digestivnu cijev od usta do čmara za razliku od ulceroznog kolitisa koji zahvata samo debelo crijevo (kolon) i karakteriše se prisustvom specifičnih ulceracija i erozija na sluznici debelog crijeva. Ove bolesti mogu značajno uticati na kvalitet života, uzrokovati česta odsustvovanja sa posla, česte hirurške intervencije i generalno, otežano svakodnevno funkcionisanje.

Adekvatna terapija i ishrana su ključni za kontrolu inflamatornih bolesti crijeva, ali i drugih poremećaja u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. U fazi kada su bolesti digestivnog trakta aktivne, neophodna je meka, blendirana i nezačinjena hrana (dosta povrća i voća bogatog dijetetskim vlaknima, riba i žitarice). Kod Kronove bolesti posebno treba treba izbjegavati kafu, slatkiše, crveno meso, mlijeko, kiselu i prerađenu hranu. U ishranu treba uvrstiti sjemenke, koštunjavo voće, žitarice, bijelo pileće i ćureće meso, ribu i biljne čajeve. Masna i pržena hrana izaziva gasove i dijareju jer se nedovoljno apsorbuje u crijevima. Pušenje i alkohol treba izbjegavati, kao i nesteroidne antiinflamatorne lijekove (lijekovi za bolove).

Unos bakterijskih probiotskih kultura kao i vitamina i minerala mogu dodatno poboljšati funkcionisanje digestivnog sistema i omogućiti bolju kontrolu oboljenja gastrointestinalnog trakta, a samim tim mogu i značajno poboljšati kvalitet života oboljelih.

Orthomol® Immun pro je trostruko aktivan – samo Orthomol® Immun pro nudi sinergiju odabranih mikroorganizama, inulina i ortomolekularnih mikronutrijenata.

Orthomol® Immun pro sadrži kombinaciju mikroorganizama: Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum i Lactobacillus rhamnosus. Ovi mikroorganizmi prirodno nastanjuju crijevnu floru i njihova adekvatna ravnoteža je neophodna za pravilno funkcionisanje crijeva. Ove bakterijske kulture regulišu pražnjenje crijeva, dijareju i opstipaciju, smanjuju nadutost i poboljšavaju iskoristljivost nutrijenata iz konzumirane hrane. Probiotske kulture se nalaze u posebno dizajniranoj inovativnoj gastrorezistentnoj kapsuli, koja štiti bakterijske kulture i omogućava njihovo dopremanje do mjesta djelovanja, tj. do crijeva, gdje se probiotske kulture oslobađaju.

Inulin je nesvarljivi ugljenihidrat dobijen iz cikorije. Neophodan je za ishranu bakterijskih kultura u crijevima, čime čuva zdravu mikrofloru i pravilnu funkciju crijeva.

Vitamin A, riboflavin (vitamin B2), biotin i niacin doprinose održavanju normalne sluzokože (npr. crijevne sluznice).

Vitamin C, vitamin D, cink, selen, bakar, folna kiselina, vitamin A, vitamin B6 i vitamin B12 doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Vitamin C, vitamin E, riboflavin (vitamin B2), cink, selen, bakar i mangan pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Orthomol® Immun pro se može koristiti za podršku crijevnoj flori, mukoznoj sluznici crijeva i imunološkom sistemu povezanom sa crijevima. Indikovan je i kod infekcija praćenih dijarejom, dijareje povezana sa terapijom antibioticima, kod intestinalnih smetnji koje su posljedica dugotrajne medikamentozne terapije, ali i kao podrška terapiji kod hroničnih inflamatornih oboljenja crijeva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kako treba uzimati Orthomol® Immun pro?

Dnevna doza se sastoji od kesice u kojoj se nalazi granulat i kapsule sa probiotskim kulturama koja je upakovana u blister. Potrebno je rastvoriti sadržaj jedne kesice u 150 – 200 ml negazirane vode i popiti zajedno sa jednom kapsulom iz blister pakovanja prije ili u toku obroka svaki dan.

Slični članci

Hronični kašalj kod djece jedan je od najčešćih simptoma, posebno u predškolskoj i školskoj dobi. ... >
Imunitet djece, kao ključni faktor odbrane od respiratornih infekcija, još nije potpuno razvijen, što ih čini podložnijima virusima i bakterijama. ... >
Ponavljajuće infekcije su nešto sa čim se bore mnogi roditelji. Dr. med. Amra Šerak, specijalizant pedijatrije savjetuje ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vijesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.